Logotype

    Dela på Facebook

  Kundservice 020-40 43 00

Minska matsvinnet

Att matavfallet tas omhand och blir till biogas och biogödsel är bra, men det allra bästa - för både miljön och din plånbok - är förstås att det aldrig uppkommer. Det finns mycket som vi var och en kan göra för att minska matsvinnet. Här har vi samlat våra bästa tips.

 • Förläng hållbarheten genom att förvara maten i rätt temperatur
  Exempel på varor som behöver stå där det är som kallast i kylskåpet är kött-, fisk- och mejeriprodukter. Grönsaker mår däremot bättre där temperaturen är lite högre. Temperaturer som rekommenderas är: Kyl +2 - +5 grader, sval +6 - +12 grader, frys -18 grader eller kallare. Tips! Lägg in en termometer i kylskåpet så blir det lättare att hålla koll och eventuellt reglera temperaturen.
 • Stirra dig inte blind på bäst-före-datum
  Bäst-före-datum är alltid satta med god marginal. Därför är det bäst att använda sitt lukt- och smaksinne för att avgöra om en vara är ok att äta eller inte. Detta gäller dock inte för känsliga livsmedel, så som exempelvis vakuumförpackad fisk och varor märkta med sista förbrukningsdag.
 • Gör matlåda av resterna från middagen och ta med till jobbet
  Att äta ute är en dyr vana. Genom att börja med matlåda slipper du inte bara att kasta överbliven mat, du sparar också en rejäl slant varje månad. Smart, eller hur?
 • Planera dina inköp
  Gör du en inventering av vad som finns hemma innan du åker till mataffären skaffar du dig bättre koll på vad som håller på att bli gammalt och snart behöver användas. Du minimerar också riken att köpa hem dubbletter, det vill säga sådant som du faktiskt redan har.
 • Lägg inte upp för stora portioner
  Tar du istället om när tallriken är tom, så undviker du att mat går till spillo.
 • Frys in det som inte går åt
  Vet du om att hela brödlimpan sällan går åt är det smart att direkt frysa in delar av den. Du tar sedan fram och tinar skivor efter behov. På detta sätt håller sig också brödet färskt och fräscht. Ett annat smart tips är att frysa in färdiga portioner mat som du kan ta fram när du är för trött för att ställa dig vid spisen.
 • Veckoplanera familjens middagar
  När du gjort upp veckans meny passar du på att inventera vad som som finns hemma i kylskåp, frys och skafferi och skriver bara upp vad som verkligen behöver köpas. Ta sedan med dig inköpslistan till affären och håll dig till den. Låt dig inte lockas av extrapriser och undvik att handla när du är hungrig, eftersom det då ofta slinker med sådant som du egentligen inte skulle ha köpt. En annan fördel med veckoplanering av middagar är att du slipper fundera över vilken mat som ska lagas varje dag - låter skönt, eller hur?
   
Automat:ee