Logotype

    Dela på Facebook

  Kundservice 020-40 43 00

Frågor & svar

Var gör jag av den gröna påsen?

Det är upp till var och en var man vill förvara den gröna påsen. Det vanligaste är att det görs plats för den under diskbänken. Alla kök ser olika ut, en del har redan inredning där påsen enkelt passar in medan andra behöver införskaffa en påshållare. För de som vill finns påshållare att hämta kostnadsfritt på alla KSRR:s ÅVC:er.

Vad slänger jag i den gröna påsen?

I den gröna påsen slänger du ditt matavfall. Resterna som blir över på tallriken när du ätit färdigt, mat som blivit för gammal eller dålig, skal av frukt och grönt etc. Under fliken sorteringsguide kan du se vad som ska och inte ska slängas i den gröna påsen.

Hur får jag gröna påsar?

Boende i villa: Den första påsrullen levererades på ditt sopkärl i samband med ordinarie sophämtning. Har du inte fått några påsar går det bra att knyta en vanlig påse runt handtaget på ditt sopkärl, så lämnar chauffören en rulle gröna påsar vid nästa sophämtning.
Boende i lägenhet: Kontakta din hyresvärd för att få veta vad som gäller där just du bor.

Mina gröna påsar är slut, hur får jag nya?

Boende i villa: Knyt en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, så lämnar chauffören en ny rulle påsar vid nästa sophämtning. Tänk på att ta loss påsen så fort du har fått den nya rullen.
Boende i lägenhet: Prata med din hyresvärd för att få veta vad som gäller där just du bor.

Kostar den gröna påsen något?

Nej, den gröna påsen ingår i taxan som redan betalas för sophämtning.

Jag har inget matavfall, då behöver jag väl inte sortera?

Det är bra att du inte har mycket matavfall, eftersom en av våra viktigaste målsättningar är att minska avfallsmängden. Lite matavfall får dock de flesta, exempelvis ben från kött och fisk och kaffesump. Även mindre mängder matavfall kan göra nytta.

Varför ser den gröna påsen så annorlunda ut?

Den gröna påsen är mindre än den vanliga kassen från mataffären, då många föredrar att byta denna oftare (för att undvika dålig lukt). Att påsarna är gröna till färgen är för att kameran på sorteringsanläggningen ska kunna särskilja och sortera dem för sig.

Är det något annat som kan vara bra för mig att tänka på?

Det är viktigt att avfall som läggs i sopkärlet är väl förpackat i en påse med dubbelknut. Detta gäller både mat- och restavfall. Löst avfall stör efterbehandlingsprocessen, vilket bland annat leder till att matavfallet inte kan komma till nytta och bli biogas och biogödsel.

Hur gör jag med frityrolja?

Mat- och frityrolja i större mängder blir opraktiskt att slänga i den gröna påsen. Häll oljan på flaska istället, gärna i originalförpackningen och lämna på någon av KSRR:S återvinningscentraler. Kontakta personalen, eller lämna flaskan där man lämnar farligt avfall.


 

Automat:ee